to top

Obiad na niedzielę, czyli pappardelle z przegrzebkami i pastą truflową

Może to zabrzmi dziwnie, ale lubię, kiedy w weekendy mamy pustą lodówkę.

 

A to dlatego, że taka sytuacja uruchamia w Tomku gastronomiczną kreatywność, która – jak już wiele razy się przekonałam – zawsze kończy się dla nas jakimś niestandardowym, za to kompletnie pysznym daniem.

Tak było i tym razem. Ze względu na intensywny tydzień i wizytę ekipy montującej nam szafy, zupełnie nie mieliśmy głowy do zakupów. W efekcie śniadania jakoś wyglądały, ale na obiad nie było kompletnie nic… Zajrzeliśmy do zamrażalnika w poszukiwaniu czegokolwiek…a tam przegrzebki. Jeden fajny składnik, na widok którego Tomkowi zaświeciły się oczy. Chwila na kwestiasmaku i po kilku minutach Tomek już był w drodze do sklepu.

 

Kilkadziesiąt minut później na patelni rozgrzewało się już klarowane masło, a jego zapach zapowiadał małą, niedzielną ucztę, która wylądowała na naszym stole po kolejnych piętnastu minutach. Na żywo mogliście to zobaczyć na instasnapie, ale jeśli przegapiliście, a interesuje Was tez przepis, to poniżej znajdziecie szczegóły. No to teraz po kolei, czyli:

 

Składniki

(na 2 porcje)

 

125 g czarnego makaronu (lub innego, jeśli nie przepadacie, jednak czarny daje dodatkowe walory estetyczne 😉

200 g przegrzebków

1 łyżka masła

4 łyżeczki pasty truflowej z borowikami/pieczarkami

80 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%

sól i pieprz

 

Przygotowanie:

 

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy, zachowując 4 łyżki wody (przyda się później do sosu).

W międzyczasie przygotowujemy przegrzebki. Czyścimy je, jeśli były w muszlach, następnie dokładnie osuszamy (my kupiliśmy mrożone w Marks&Spencer, więc wystarczyło je tylko rozmrozić). Następnie na patelni rozgrzewamy masło, układamy przegrzebki i smażymy maksymalnie po 2 minuty z każdej strony na złoty kolor. Zdejmujemy z patelni zachowując pozostały na patelni sos.

Wodę z makaronu wlewamy na patelnię i mieszamy ze śmietanką oraz pastą grzybowo-truflową, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodajemy ugotowany makaron i całość mieszamy przez około minutę na wolnym ogniu.

Odstawiamy z ognia, przekładamy na talerze i na wierzchu układamy przegrzebki.

 

FullSizeRender 888

FullSizeRender 889

FullSizeRender 893

FullSizeRender 891

FullSizeRender 892

FullSizeRender 886

FullSizeRender 890

FullSizeRender 887

 

 

Voilà!

Smacznego!

 

Processed with VSCO with hb1 preset

  • Anonim

    A Marcelina tez jada z Wami takie specjały? Znajadz moje dzieci nie jadlby tego i w rezultacie musialabym gotowac dwa obiady…..

    17 lutego, 2017 at 9:18 am Odpowiedz

Leave a Comment