to top

Wakacje na wsi i tajska zupa

Przyjechaliśmy w sobotę. Wypakowaliśmy rzeczy i od razu poszliśmy na spacer. Po ostatnich, intensywnych tygodniach, perspektywa spędzenia tygodnia na wsi wydawała nam się spełnieniem marzeń.

I nie pomyliliśmy się. Zapach lasu, wiatr szumiący w złotych polach. I słońce i błękitne niebo…warto było śledzić prognozy i czekać na powrót lata. Wczorajszy dzień pod znakiem leżaka. Kudłata niestrudzona cały dzień tropi kocią rodzinę. Tomek gotuje naszą ulubioną zupę. Znów wyszła bosko, wiec po prostu muszę się z Wami podzielić tym przepisem.

 

TAJSKA ZUPA Z KREWETKAMI, TRAWĄ CYTRYNOWĄ I ŚMIETANKĄ KOKOSOWĄ

.

Składniki na bulion:

1 litr wody

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka soku z limonki

1 łyżka sosu rybnego

1 łyżeczka oleju sezamowego

1 łyżeczka brązowego cukru

4 plasterki imbiru (lub galangi)

pół małej papryczki chilli

1 świeża trawa cytrynowa (opcjonalnie 2 łyżeczki suszonej)

1/3 cebuli

kawałek pora

1 marchewka

1 ząbek czosnku

kilka gałązek kolendry lub natki pietruszki

liście limonki Kafiir

tamaryndowiec

pancerze krewetek

sól

.

PRZYGOTOWANIE

.

Powyższe składniki wkładamy do garnka i gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu przez około pół godziny. Przecedzamy.

Krewetki smażymy na oleju sezamowym. Przekładamy na talerze, dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktailowe, kolendrę, zalewamy bulionem i na koniec zaprawiamy łyżką śmietanki kokosowej.

Wreszcie jemy. I się zachwycamy.

😉

IMG_0268.JPG

IMG_0265-0.jpg

IMG_0266.JPG

 
Zupa jest delikatnie pikantna, więc Kudłata się na nią nie skusiła… za to z przyjemnością wyjadała krewetki z naszych talerzy. Możecie sobie trochę ułatwić przygotowanie – w sklepach typu „kuchnie świata” dostępne są mrożonki, które bardzo ułatwiają jej przygotowanie. Na takiej tacce znajdziecie trawę cytrynową, liście limonki Kaffir, galangę i tamaryndowca, czyli wszystko czego trzeba, by odpowiednio doprawić zupę. Spróbujcie tego smaku – jestem ciekawa, czy przypadnie Wam do gustu tak samo jak nam. U nas spróbowała go cała rodzina – tylko Prababcie oprotestowały krewetki, ale Kudłata szybko się nimi zajęła 😉

SMACZNEGO!

  • kasia m.

    Myślałam, ze będąc na wsi człowiek zajada sie mlodymi ziemniaczkami, botwinką, pomidorami prosto z krzaka czy pyszna fasolka szparagowa…

    4 sierpnia, 2015 at 3:40 pm Odpowiedz
  • kasia m.

    Oj, mój komentarz poszedł dwa razy i to nie caly.

    4 sierpnia, 2015 at 3:42 pm Odpowiedz
  • kasia m.

    Chciałam dopisać, ze czasem warto się skusić na cos nieoczywistego

    4 sierpnia, 2015 at 4:13 pm Odpowiedz
  • Kasia

    Ta tacka z gotowymi produktami na tą zupę z Lidla??

    4 sierpnia, 2015 at 5:57 pm Odpowiedz
  • Sophie

    Wygląda pysznie. Z przyjemnością kiedyś wypróbuję przepis. 🙂

    4 sierpnia, 2015 at 5:59 pm Odpowiedz
  • ewa

    wygląda bardzo apetycznie, jaka słodka zastawa
    czekam na kolejne kulinarne popisy szanownego małżonka

    5 sierpnia, 2015 at 6:50 am Odpowiedz
  • Ewelina

    Wypróbuję koniecznie 🙂 właśnie miałam pisać gdzie kupić składniki :). Już doczytałam w komentarzach 🙂 dzięki. Uściki :)!

    5 sierpnia, 2015 at 1:37 pm Odpowiedz

Leave a Comment