to top

Chleb prawdziwy, czy chiński? Wybór należy do ciebie

Na pewno znacie tą reklamę. Słoneczny poranek w domu młodej rodziny. Tata wymyka się po cichu i na rowerze jedzie do Lidla, gdzie od rana rumieni się cieplutkie pieczywo…

Sielsko, anielsko, jak to w tv. Ta reklama nie kłamie. Bo rumieni się faktycznie. Na półkach leżą cieplutkie i chrupiące bułeczki i croissanty… tylko że niewiele osób wie, że ciasto na nie zrobiono w Chinach i że zanim trafiło do Polski i na Twój stół, przeleżało w zamrażalce kilka miesięcy.

O tym, że nie jest to wiedza powszechna, przekonałam się jakiś czas temu przypadkiem, kiedy wrzuciłam na moim instragramie zdjęcie croissantów, które kupiliśmy na śniadanie. Wywiązała się dyskusja, a ja postanowiłam, że muszę kiedyś napisać o pieczywie, bo jemy go wszyscy i dobrze wiedzieć, co wybierać.

Po tym wstępie przypuszczam, że masz już trochę mniejszą ochotę zaserwować „świeżutkie” pieczywko z Lidla lub Biedronki na wasze rodzinne śniadanie. Ale jeśli powyższe informacje jeszcze nie zniechęciły cię do końca, przeczytaj resztę informacji.

Otóż pieczywo tego typu (zwane „pieczywem produkowanym z ciasta głęboko mrożonego”), zamrażane jest ciekłym azotem, następnie pakowane i przechowywane w chłodni. Stamtąd rozsyła się je do sklepów, które sprzedają je jako świeże i prosto z pieca. Produkcja takiego pieczywa wygląda inaczej, niż tego tradycyjnego. Trzeba dodać do niego ulepszacze i konserwanty (min. ropionian wapnia E-282 przeciw pleśniom czy konserwujący sorbinian potasu E-202), żeby odpowiednio wyrosło i było chrupiące. Jak może kiedyś zauważyliście – zwykle jest dobre tylko w dniu zakupu. Następnego smakuje tak dobrze jak stara opona.

Po co to wszystko? Jak zwykle – chodzi o pieniądze. Własna piekarnia nie opłaca się sklepom, dlatego budują jej namiastkę. Zamawiają pieczywo mrożone, a na miejscu tylko odmrażają je i wypiekają. Na brak chętnych nie narzekają – w końcu kto jest w stanie oprzeć się zapachowi wypiekanego chleba? Dodatkowo sklep, który wypieka na miejscu może obniżyć ceny i oszczędzić na logistyce, zamawiając transport mrożonego ciasta na miesiąc z góry. Jednym słowem – czysty zysk. Traci na tym wyłącznie nieświadomy klient.

No dobrze, w takim razie który chleb jest najlepszy?

Żytni i na zakwasie, który powstaje w wyniku wielofazowej fermentacji. Zanim gotowy bochenek trafi do pieca, mija jakieś 14 godzin. To właśnie ten czas sprawia, że chleby wypiekane metodą tradycyjną są droższe. Tańsze pieczywo wyrasta pięknie i szybko, bo robotę robią polepszacze. Tymczasem prawdziwy chleb nie zawiera chemii i jest zdrowy. Ma sporo witamin, m.in. B1, B2, B6, E oraz kwas foliowy. Nieoczyszczona mąka, z której jest pieczony, bogata jest w składniki odżywcze i wysmuklający błonnik. Zakwas zawiera kwasy, które wraz z błonnikiem poprawiają perystaltykę jelit, oczyszczają organizm z toksyn oraz związków rakotwórczych i pobudzają trawienie.

Jak więc wybrać dobry chleb?

Przede wszystkim należy szukać pieczywa, który posiada cztery podstawowe składniki: mąkę, wodę, sól oraz drożdże w przypadku chleba pszennego lub zakwas w przypadku chleba żytniego. Oprócz tego dozwolone są wszelkiego typu ziarna i nasiona, a także dodatkowa porcję otrąb, śliwki, rodzynki, prawdziwy miód lub zaparzane całe ziarna różnych zbóż oraz dodatek innych mąk (np. gryczanej, owsianej, mąki z amarantusa itd). Pamiętajmy, że niektórzy nieuczciwi producenci tylko posypują ziarnami wierzch bochenka. Nie zgadzajmy się na żadne polepszacze – ich dodatek świadczy o tym, że mąka jaką posiadała piekarnia mogła być złej jakości.

Czy ciemny kolor zawsze oznacza dobry chleb?

Nie zawsze. Kolor pieczywa powinien zależeć od proporcji mąki pełnoziarnistej do białej. W teorii im ciemniejszy chleb tym lepiej, ponieważ oznacza to, że ma on więcej mąki z pełnego przemiału. W praktyce niestety bywa inaczej. Producenci zdają sobie sprawę z tego, że konsument „coś tam wie”. Wszędzie trąbią o tym, że ciemne pieczywo jest zdrowe i należy je jeść, więc konsumenci starają się wybierać właśnie takie. Nie znaczy to jednak, że potrafią zrezygnować z puszystego wnętrza i delikatnej skórki. Dlatego producenci próbują połączyć te dwie cechy i w tej sposób powstaje ciemny chleb zrobiony niemal w stu procentach z białej mąki pszennej. Skąd ciemna barwa? Słód jęczmienny, karmel, kakao, melasa buraczana i sztuczny miód – oto sposoby na ciemny chleb o zerowej wartości odżywczej. Pamiętajmy więc, że kolor to nie wszystko i sprawdzajmy także masę bochenka – lekki powinien budzić podejrzenia, ciężki jest dużo bardziej wiarygodny.

A co z chlebem w folii?

Podczas zakupów pierwsza rzeczą, która powinna nas zastanowić to chleb pakowany w foliowe torebki. Taki chleb albo ma dłuższy termin przydatności do spożycia i jest nafaszerowany chemią, albo spleśnieje po kilku dniach. Pleśń nigdy nie pojawi się na prawidłowo przechowywanym chlebie na zakwasie. Taki chleb wysuszy się i sczerstwieje – stanie się tak po około tygodniu. Mamy więc kolejny wyznacznik dobrego chleba – to taki, który sprzedaje się bez opakowania (ewentualnie w torbach papierowych) i nie pleśnieje.

Ufff, mam nadzieję, że dobrnęliście do końca – ale dobrze to wiedzieć, bo podobno przeciętny Polak zjada około 100 kg pieczywa rocznie. My na croissanty i pszenne bagietki pozwalamy sobie tylko w weekendy. Na co dzień jemy razowce na zakwasie z jak największą ilością ziaren – to było jedno z przykazań naszej zeszłorocznej diety ułożonej przez dietetyczkę i tak nam to weszło w krew, że zwykły, biały chleb już nam po prostu nie smakuje. Najczęściej na naszym stole ląduje ostatnio chleb Fitness z Galerii Wypieków Piotra Lubaszki – jest to chleb bez mąki, składający się w zasadzie z samych ziaren. Jest też produkowany w wersji bardziej na słodko – to Fitness Orzechowy z suszoną morelą, żurawiną i orzechami laskowymi. Jest tak dobry, że jakiekolwiek dodatki są w zasadzie zbędne.

A więc jedzcie chleb na zdrowie!

 

IMG_1225.JPG

 

Informacje odnośnie pieczywa w Lidlu i Biedronce pochodzę z artykułu na stronie natemat.pl.

  • kasia m.

    A Kudłata tez wcina taki żytni, pełnoziarnisty chleb na zakwasie?
    Dzieciaczki lepiej tolerują pieczywo pszenne i mieszane (ze względu na młody, nie do końca jeszcze rozwinięty układ pokarmowy).
    Moja dwuipółlatka lubi na szczęście każdy rodzaj pieczywa, ale póki co staram się by na jej talerzu częściej gościło to lżej stawne. 🙂

    Pozdrawiam,
    Kasia

    20 marca, 2015 at 7:11 am Odpowiedz
  • radoSHE

    Chleb, temat rzeka. Dla nas przynajmniej 😉 Długo szukaliśmy „naszego” chleba i „naszej” piekarni. W małych miastach w każdej prawie dzielnicy znajdą się jeszcze rodzinne lokalne piekarnie nastawione na jakość i klienta. Ciepły chleb wyciągany przy kliencie prosto z pieca pachnie tak, jak w czasach naszego dzieciństwa. W dużych aglomeracjach niestety tradycja ta odeszła już do lamusa, na każdym kroku sieciówki, napompowane bułki i koloryzowane pieczywo. Chleb kupujemy w piekarni Garbolewskich. Jest pyszny. Z sieciówek daje radę żytni z Putki. Ale ten droższy, bo są dwie kategorie cenowe i jak mi kiedyś szepnęła ekspedientka nad ladą tańszy jest właśnie z karmelem… Wypróbujemy w takim razie tę Galerię Wypieków, skoro już kilka razy koło niej przechodzę 🙂 Pozdrawiam!

    20 marca, 2015 at 9:34 am Odpowiedz
  • ewa

    ja już się przejadłam tym gotowym pieczywem z hipermarketów, czarę goryczy przelały ohydne pączki z biedronki, których spróbowałam na tłusty czwartek
    ale cieszę się niezmiernie bo w tesco, w którym najczęściej robię zakupy, w pasażu od tygodnia jest stoisko z ekologicznym chlebem, jest z czego wybierać, a duży bochenek jest po 6.90zł smakuje dobrze nawet na 3 dzień po zakupie

    20 marca, 2015 at 2:35 pm Odpowiedz
  • Anonim

    Sęk w tym żeby te pieczywo naturalne chcieli ludzie kupować to sam bym kupił piekarnie z piecem opłakanym drewnie i wypiekał Ale to pomysł Od razu skazany na porażkę

    26 listopada, 2015 at 10:47 pm Odpowiedz
  • 3trackback

    2bewilder

    13 stycznia, 2022 at 12:40 am Odpowiedz
  • video boy randon gay chat

    indiana gay chat https://bjsgaychatroom.info/

    14 stycznia, 2022 at 12:09 pm Odpowiedz
  • best gay dating sites usa

    gay men dating sites missouri https://gaypridee.com/

    14 stycznia, 2022 at 2:19 pm Odpowiedz
  • gay for straight men dating

    knoxville gay dating https://speedgaydate.com/

    15 stycznia, 2022 at 1:04 pm Odpowiedz
  • monica crowley dissertation

    what is a doctoral dissertation https://dissertationwriting-service.com/

    11 lutego, 2022 at 5:32 pm Odpowiedz
  • dissertation writing companies

    11 lutego, 2022 at 10:26 pm Odpowiedz
  • social work dissertation help

    dissertation writing https://dissertations-writing.org/

    12 lutego, 2022 at 4:03 am Odpowiedz
  • dissertation assignment help

    is a dissertation peer reviewed https://helpon-doctoral-dissertations.net/

    12 lutego, 2022 at 5:50 am Odpowiedz

Leave a Comment