Warszawskie śniadania które chcecie jeść, czyli szakszuka

Nie planowaliśmy co prawda tego dania, ale sporo z was pytało, jak zrobić szakszukę, a dokładniej – jak my ją robimy.

 

A że szczerze ją uwielbiamy i pichcimy ją sobie bardzo często, z chęcią dzielimy się naszym na nią sposobem. Jest szybka, prosta, do tego sycąca i cudownie pachnąca letnimi pomidorami. Można ją jeść ze świeżą bagietką, lub kawałkiem ulubionego chleba, choć w zasadzie to danie samo w sobie jest tak pyszne, że nie potrzebuje żadnych dodatków. Nadaje się i na śniadanie i na kolację. Dla małych (wtedy bez pasty z harissy) i dla dużych (wtedy na ostro). Na dodatek jest dziecinnie prosta, więc jej przygotowanie może być fajną zabawą na rodzinny, weekendowy poranek. Tak jak to było u nas w ostatni weekend.

 

Składniki

 

jajka (ilość zależy od apetytu, średnio dwa na osobę)

pomidory (najlepiej świeże)

przyprawy:

pasta z harissy dla ostrości smaku, poza tym inne, jakie lubicie – my ze względu na Marcelinę musieliśmy z niej zrezygnować, wykorzystaliśmy więc suszone pomidory z czosnkiem i bazylią oraz mieszankę wędzonej papryki, oregano, kolendry, kuminu, oleju cytrynowego i limonkowego z Marks&Spencer. Przydadzą się także sól i pieprz.

natka pietruszki

masło klarowane/dobry tłuszcz roślinny

 

Wykonanie

 

  • Pomidory kroimy na ćwiartki, lub mniejsze kawałki, można je również sparzyć i obrać, ale nie jest to konieczne – my tego nie robimy
  • Na dużej patelni (jeśli ma być to szakszuka rodzinna) rozgrzewamy masło lub oliwę, po czym dodajemy przyprawy i krótko je podgrzewamy, żeby uwolniły swoje aromaty
  • Wrzucamy na patelnię pomidory, czekamy aż puszczą sok, a następnie czekamy, aż trochę odparuje on z naszej patelni, a sos zrobi się gęsty. Nie mieszamy zbyt intensywnie, żeby pomidory nie rozpadły nam się na przecier.
  • Do podsmażonych pomidorów wbijamy jajka i doprawiamy solą i pieprzem.
  • Przykrywamy i podgrzewamy przez kilka minut, aż białka jajek będą ścięte. Posypujemy natką pietruszki.
  • Stawiamy na stole gorącą patelnię i za pomocą dowolnej wyliczanki wyłaniamy szczęśliwca, który dostanie pierwszą porcję ;-)

 

Szakszuka inaczej

 

Powyższy przepis to recepta na szakszukę w wersji oryginalnej, ale przy tym daniu możemy puścić wodze fantazji i przygotować rożne jej wariacje, np:

szakszukę z pieczarkami, pieczoną papryką i fetą

szakszukę z papryką i kiełbasą (np. chorizo)

szakszukę z fasolką, kukurydzą i awokado

szakszukę z cukinią/bakłażanem i papryką

 

Lubicie to danie? A może macie swoje przepisy na fajne, śniadaniowe potrawy z jajek? Jeśli tak, to koniecznie nam o tym napiszcie, a teraz zobaczcie, jak u nas wygląda przygotowanie i konsumowanie szakszuki w wersji rodzinnej.

 

FullSizeRender 1332

FullSizeRender 1353

FullSizeRender 1375

FullSizeRender 1370

FullSizeRender 1324

FullSizeRender 1310

FullSizeRender 1328

FullSizeRender 1378

FullSizeRender 1377

FullSizeRender 1340

FullSizeRender 1382

FullSizeRender 1383

FullSizeRender 1339

FullSizeRender 1368

FullSizeRender 1359

FullSizeRender 1363

FullSizeRender 1361

FullSizeRender 1366

FullSizeRender 1362

FullSizeRender 1313

FullSizeRender 1360

FullSizeRender 1373

 

Na koniec oczywiście gratulujemy sobie świetnej roboty i ściskamy się, ile wlezie (okazjonalne buziaki w trakcie też są mile widziane) ;-)

 

FullSizeRender 1338

FullSizeRender 1349

 

You may also like

6 comments

  • Joanna Lipiec 18, 2017   Reply →

    Zrobię jutro wygląda tak smakowicie ze już nie mogę się doczekac

    • mojedolcevita Lipiec 19, 2017   Reply →

      To koniecznie daj znać, jak wyszło!

  • Anonim Lipiec 18, 2017   Reply →

    u mnie uczuleni na pomidory;((((((
    masakra bo ja uwielbiam!
    Ponawiam i tak M. the best;))))))
    śliczna jest!

    • mojedolcevita Lipiec 19, 2017   Reply →

      Dzięki Kochana, jejku, współczuję strasznie! Dla mnie to też by była największa kara, bo uwielbiam je pod każdą postacią!
      W takim razie obiecuję, że kolejne nasze danie z tego cyklu będzie już bez pomidorów ;-)
      Uściski!

  • Anonim Lipiec 19, 2017   Reply →

    Dzięki
    Cała kuchnia stoi na pomidorze A tu taki los….
    Omijamy jak się da. A ja W skrycie dojadam i podpijam:))
    Pozdrawiam serdecznie

  • Joanna Lipiec 19, 2017   Reply →

    Zrobilam cudo cudo pyszne dodałam jeszcze cebulkę dymek pokrojoną w ćwiartki i potarlam żółty ser. Po prostu rewelacja!!! Następnym razem zrobię że szpinakiem i jarmuzem z własnego ogródka. Miłego dnia zycze

Leave a reply to mojedolcevita Cancel reply